Sommerhøjskole i Sydslesvig

26. - 30. juni 2021

 

                      

 

                          

Udskriv printervenlig PDF-version

Vores hverdag og fremtidsudsigter tog i marts 2020 en dramatisk kursændring. Det begyndte med meldinger fra Kina om en ny, ukendt virus - pludselig var den også hos os med alvorlige og drastiske konsekvenser til følge.

Siden da skulle vi have fejret 100-året for genforeningen og Venstres 150 års fødselsdag. EU-landende skulle vise, at man kan stå sammen mod flere forskellige slags trusler og landede i sidste øjeblik en aftale med Storbritannien om Brexit. 

Lysere tider er på vej, men hvor er vi på vej hen – som parti, som mennesker og som et lille land i den store sammenhæng? Hvor er Venstres og Danmarks plads i den nye verdensorden, hvor Kina stormer frem, Rusland ikke holder sig tilbage og USA prøver at samle op, hvad man har tabt under Trump?

Vil du også gerne engagere dig og få et indblik i fremtiden på baggrund af historien og hvad vi har oplevet det sidste år tid? Så tag med på sommerhøjskole, som afholdes i Slesvig – den smukke by, beliggende ved Slien mellem Flensborg og Rendsborg. Som det fremgår af de følgende sider, bliver der også lejlighed til at nyde og opleve Sydslesvig med udflugter og møder med dansksindede sydslesvigere.

Kursusledere er:

Foreløbigt program:

Lørdag d. 26. juni

kl. 08.30

Afrejse fra Olesens Busser, Hobrovej 172, Støvring (mulighed for parkering). Undervejs mod grænsen mulighed for påstigning i.h.t. nærmere aftale.

kl. 11.15

Afrejse fra Kolding Rutebilstation (nabo til Kolding st.) til Skamlingsbanken, Danmarks nationale mødested beliggende sydøst for Kolding. Her hører vi om Skamlingsbankens betydning for det nationale fællesskab fra 1800-tallet og til i dag. Et nyt besøgscenter forventes åbnet i 2021. Læs mere på http://www.skamlingsbanken.info/ 

Vi nyder en let frokost i naturskønne omgivelser inden vi fortsætter til Christiansfeld, kendt for sine  honningkager og som by optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015. Efter en introduktion til byens  historie bliver der tid til oplevelser på egen hånd – måske også til en honningkage og en kop kaffe. Læs  mere på https://da.wikipedia.org/wiki/Christiansfeld

ca. 15.30  Fra Christiansfeld fortsætter vi ad den gamle hovedvej 10 gennem Haderslev og Aabenraa til grænsen ved Kruså. Sidst på eftermiddagen ankomst til Slesvig og indkvartering.

Kl. 18.00 Velkomst med orientering om de kommende dage og middag

                         

KL. 20.00  Venstres historie - hvad er vi rundet af? Og hvordan kom vi hertil? Hvad ligger der i Venstres historiske DNA?

Søndag d. 27. juni

Morgenbuffet                                   

kl. 09.30           Venstre med 150 år i bagagen. Hvad kan vi tage med os fra historien? Hvor er vi på vej hen som parti og hvor er Danmark på vej hen politisk, økonomisk og som velfærdssamfund i fremtiden? 

Kl. 12.00           Frokost

Kl. 13.00           Debatten fortsættes og afrundes.

Kl. 15.00          Afgang mod Hedeby, hvor vi besøger Danmarks ældste kirke og museet, der beretter om vores fælles historie med rødder og forgreninger langt ud i verden.  Tilbage til middag på hotellet.

Aften:          Møde med Anni Matthiesen MF,  og repræsentanter for det danske mindretal - evt. med sang og musik fra grænseegnen. 

 

Mandag d. 28. juni

Morgenbuffet

Kl. 09.30      Hvor er verden omkring os på vej hen? Efter mere end et år med pandemi er verden forandret, som vi ikke har set det i årtier. Hvor står EU efter Brexit? Hvad er EU's rolle i forhold til resten af verden og hvem bliver fremtidens stormagter?  

Kl. 13.00            Frokost

 

Eftermiddag:     Besøg på AP Møllerskolen (indviet 2008) efterfulgt af byrundtur til fods i Slesvig by med besøg i Domkirken og på Holmen (Slesvigs gamle fiskersamfund). Herefter tid til oplevelser og spisning på egen hånd i Slesvig resten af dagen.

 

Tirsdag d. 29. juni 

Vi begynder dagen med en udflugt til marsken i det vestlige Slesvig, hvor vi besøger Tönning, smukt beliggende på den nordlige side af Ejderen. Herfra videre mod Ejderdæmningen, der beskytter de lavtliggende marskområder mod de tilbagevendende stormfloder og deraf følgende ødelæggelser. Et imponerende byggeri, der efter 5 år stod færdigt i 1973.

Herfra kører vi igen ind i landet til hollænderbyen Frederiksstad, hvor der bliver tid til at nyde de smukke omgivelser og frokost på egen hånd inden vi kører tilbage til Slesvig by.

Kl. 15.00      De sociale mediers og pressens indflydelse på vores hverdag.  Hvad er fakta, hvad er fup og hvad tangerer ”bestilt arbejde”, hvis noget gør? Hvordan undgår vi som borgere at blive ”nyttige idioter”? 

Hvordan skal vi sortere i nyhedsstrømmen fra TV og internet – og ”fake news” fra fakta?

Kl. 19.00      Afslutningsmiddag 

 

Onsdag d. 30. juni

Kl. 08.45        Forlader vi Slesvig og siger tak for denne gang.

Kl. 09.30        I Flensborg begynder vi med et besøg hos den danske generalkonsul i Flensborg, Kim  Andersen, tidl. MF.

Ca. 11.00        Byrundtur til fods i Flensborg med lokal guide. Herefter tid til frokost på egen hånd.

Kl. 15.00        Afrejse fra Flensborg med mulighed for indkøb ved grænsen.

Kl. 17.30        Ankomst Kolding Rutebilstation – herfra videre mod Støvring med mulighed for afstigning  undervejs.

Ca. 20.15        Hjemkomst Støvring

Ret til ændringer forbeholdes

Pris pr. person:

 • Grundpris i dobbeltværelse:                    5.495,- kr.
 • Medlemspris, medlem af Venstre:          4.995,- kr.
 • Tillæg for enkeltværelse:                             620,- kr.

Bemærk: For deltagere bosat øst for Storebælt ydes der en "brorabat" på 250,- kr. pr. person.

Grundprisen inkluderer:

 • Bustransport i 5 dage
 • 4 overnatninger inkl. morgenmadsbuffet
 • De i programmet nævnte måltider (2 x frokost og 3 x middag)
 • Let frokost (samdwich) på udrejsen
 • Fagligt program som anført
 • Alle entreer
 • Dansk rejseleder
 • Alle afgifter inkl. dansk moms

Grundprisen inkluderer ikke: Drikkevarer, udgifter til personlige fornødenheder og lign.

Bemærk: Deltagelse forudsætter at deltageren er vaccineret mom COVID-19 og at alle regler vedr. COVID-19 følges undervejs.Er du ikke blevet tilbudt en vaccination på afrejsetidspunktet, skal de medbringe en negativ pcr-test taget max 72 timer før afrejsetidspunktet.

Praktiske oplysninger

Tilmelding/betaling: Til Fogt Studie- & Grupperejser – nemmest på www.fogtrejser.dk/tilmeldingsblanket. Find den ønskede rejse og udfyld blanketten. Som medlem af Venstre får du rabat på rejsen - husk at skrive dit medlemsnummer nederst på blanketten under ”Bemærkninger”. 

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os telefonisk på tlf. 6914 1300 eller på mail til rejsmed@fogtrejser.dk. 

Efter modtagelse af din tilmelding fremsender vi faktura på depositum, 1.000 kr. samt evt. sygdomsafbestillingsforsikring. Restbeløbet faktureres til betaling 61 dage før afrejsen.

Rejseforsikring: Det gule sundhedskort dækker kun i Danmark. Rejseforsikring, der dækker sygdom og hjemtransport skal derfor tegnes inden afrejsen. Kontakt dit forsikringsselskab eller spørg Fogt Rejser. Det blå EU-sygesikringskort skal medbringes.

Hotelkvalitet: *** hotel – primært valgt pga beliggenheden, ca. 1 km fra vandet (Slien) Alle værelser med bad/douche, radio/tv og telefon. Udover gode mødefaciliteter råder hotellet over restaurant og vinterhave.

Ved et større deltagerantal tages forbehold for ændring til kursussted beliggende i landlige omgivelser, ca. 20 min. kørsel fra Slesvig by.

Buskvalitet: Vi kører i røgfri 4-stjernet langtursbus med luftaffjedring, hvilestole med klapborde og fodstøtter, toilet, køkken og køleskab, wi-fi, radio/CD-afspiller m. mikrofon og video. 

Indkvartering: Ønsker man som enerejsende at dele værelse med en anden, er dette muligt såfremt en anden enerejsende af samme køn har samme ønske. Ellers opkræves tillæg for enkeltværelse – også såfremt den ene af personerne melder fra pga. sygdom eller lign. 

Rejsen gennemføres i.h.t. vore almindelige betingelser der vedlægges faktura.      

Husk pas!